zaterdag 20 juli 2013

Pietje Damen



De eerste en enige Nederlandse winnaar van de Vredeskoers!
Van Lieshout.
Vandaag 79 jr.


Hier achter Louis Bergaud in de 13e etappe van de Tour naar Pau, 1958.
Pietje heeft in de afdaling van de Aubisque Bahamontes achter zich gelaten.
Hij zal die dag als tweede finishen.
Achter Bergaud.

3 opmerkingen:

  1. Over Pietjes heb ik ooit nog een uitgebreid verhaal gemaakt voor het jubileumboek van de "Lieshoutse Renners" ( tevens verschenen in Helden).
    Een opmerkelijke uitspraak van Pietje destijds over doping:quote "misschien hebbe wij oit wellus iets gekrigge, màr wà bedoeld is om unne zieke mens bèter te make, dè kèn vur unne gezonde mens noit slègt zijn" unquote

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi gezegd alleen d'r klopt natuurlijk niks van :).
      Heb ook ooit een verhaal gehoord over 'n soort 'wonderkist' van Pietjes met 'goei spul'.
      Ach, those were the days.

      Verwijderen
  2. Natuurlijk klopt er niks van, maar daarom schreef ik 't hier juist op: ironie en ongerijmdheid ineen!Die mannen verzonnen toendertijd van alles om het geloofwaardig te maken.
    Vanmiddag in een zinderend Boalder nog een "close encounter of the third kind". Een jonge vrouw op een degelijke dagelijkse fiets en idem decent kleedje met een eveneens jonge man op een retro stalen koersfiets, merk Conti - volgens zeggen ooit gekocht in een nog heter Florence- in een truike Bianchi Firenze en idem petje plus koersbroek. Op die fiets nog een kaderplaatje van de retrorit Oudenaerde. Het contrast kon niet echt veel groter zijn. Hij een bebaarde Brit en zij een "degelijke" maar wel openhartige Vlaamse die samen in Waals Brabant (net onder Leuven) wonen.Ze waren samen op huwelijksreis per fiets door Noord Limburg; next stop was Tegelen. Ik heb ze niet langer opgehouden. Oud staal en young love, meer moet dat niet zijn, toch.
    By the way, now on the earphone: Amy Winehouse met You're wondering now.
    GRTB

    BeantwoordenVerwijderen